Отлично представяне на националното състезание „ Млад фермер ”

НОМЕР 13 НЕ БЕШЕ ФАТАЛЕН ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ

ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В края на месец  март в град Садово, Пловдивско, се проведе регионалния етап за Южна България от националното състезание „ Млад фермер ”.

Организатори на изявата бяха Просветното министерство, Регионалното  управление на образованието -  Пловдив и садовската селскостопанска гимназия, а техен партньор  -  пловдивският  Аграрен университет.

В надпреварата се включиха 20 отбора от цяла Южна България, които показаха знания и умения в шест дисциплини, разпределени в три направления – Растениевъдство, Животновъдство и Механизация. Представянето беше оценявано от главна комисия и три подкомисии, в които участваха  авторитетни научни работници и изявени бизнесмени.

На  карнобатските представители от Професионалната гимназия по селско стопанство и лека промишленост, Янушка Йорданова / XI-в клас /, Жечо Люцканов /X-a/ и Жейно Жейнов / XII-г / се падна „ фаталният ”  номер 13-ти. Това, обаче не им попречи да се представят на много високо ниво, заемайки отборно трето място. Наградите им връчи ректорът на Аграрния университет, Пловдив, проф. д-р Христина Янчева.

Това класиране изпраща карнобатските ученици   на  Националния етап на състезанието  „ Млад фермер ”,  който ще се проведе от 26 до 28 април в Свиленград.

Заслугата за успеха е  както на тримата състезатели, така и на преподавателите, които ги подготвиха – Веселина Дякова, Нела Илиева и Георги Желев.

Коледари в ПГССЛП

Георги Николов, Янко Митев, Георги Тодоров и Станчо Василев от VIII клас на ПГССЛП гостуваха в класните стаи на всички паралелки, а след това се изявиха и в учителската стая пред своите преподаватели. Четирите момчета създадоха празнична атмосфера в сградата на училището, представяйки обичая Коледуване.

Двамата Гошовци , Станчо и Янко са част от клуба „ Земеделието в света на българина”, действащ   в професионалната гимназия по проекта „ Твоят час” . Техен ръководител е преподавателката Нели Илиева.

25507660_10211635214221172_7207890409588382405_n25593880_10211635213461153_6461972794333626345_n 25630456_10211396744423036_1336107397_n  25446195_10211635213901164_4096878758136902598_n

Национално състезание “Млад фермер”

От 22 до 24 март 2017 година в град Чепеларе се проведе регионалния кръг на  осмото за учебната 2016/2017г. с участието на 18 отбора от Южна България. Проявата  беше организирана от Министерството на образованието и науката с партньорското участие на  Аграрен университет гр. Пловдив. Домакин на състезанието беше ПГСГСТ “Никола Й. Вапцаров” Чепеларе с подкрепата на РУО гр. Смолян.

Състезателите трябваше да демонстрират придобити практически знания и компетенции по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника и умения за работа в екип.

ПГССЛП  гр. Карнобат се представи с отбор от  трима ученици. По направление Механизация се състезава Кольо Божидаров Димитров от ІХ-б клас, който показа майсторски умения в управление на трактор. По направление Животновъдство се представи Жулиен Радостинов Рахнев от 12- б клас, чието участие изискваше познания в областта на доилната техника и подготовка за доене, както и разпознаване на видове фуражи и минерални добавки. По направление Растениевъдство участва Васил Петров Колев също от 12-б клас, който  демонстрира умения в разпознаване както на семена от житни, бобови, технически и зеленчукови култури, така и различни видове формировки при лозята.

За подготовката на учениците се погрижиха преподавателите специалисти в професионалната гимназия г-жа Веселина Дякова, г-жа Нела Радева и г-н Георги Желев, които не щадиха време и усилия за добрата подготовка на учениците.

Журирането в отделните направления се осъществи от доказани в селскостопанския бизнес личности. Те казваха последната си дума за майсторското представяне на състезателите и степента на овладените от тях умения. Атестат за нивото на обучение в училище и тяхната конкурентноспособност.

Нашите състезатели показаха майсторство при изпълнението на задачите. Подготовката и представянето им донесе на отбора престижното трето място, като момчетата отстъпиха само на домакините и на  отбора на Нова Загора.

На тържествената церемония медалите и купата им връчи инж. Маргарита Гатева – държавен експерт в МОН, а проф. д-р Нуретин Тахсин  от Аграрния университет гр. Пловдив обяви, че всички състезатели, класирани до трето място отборно и в отделните направления, получават възможността да продължат образованието си във висшето учебно заведение с оценките си  от държавните зрелостни изпити. От тази възможност вече се възползваха ученици на професионалната гимназия, участвали в предишни състезания „Млад фермер”, които станаха студенти и продължиха своята професионална квалификация, предпочели да се отдадат на агрономската професия, заобичана и предпочетена още през годините им на обучение в Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост- училище, което има своите традиции в земеделското образование и само който го предпочете и прекрачи неговия праг може да стане истински професионалист.

Отборът  представи не само училището, но и град Карнобат. Защото то е част от него и е неговият учебен професионален авторитет. В следващите дни предстои подготовка за националния кръг на  състезанието „Млад фермер”-2017, който ще се състои от 24 до 26 април 2017г. в гр. Нова Загора. Състезатели и ръководители ще работят с амбицията за достойно представяне.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Състезание по безопасност на движението

На 14-ти май 2015 год. в Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост се проведе състезание  по „Безопасност на движението по пътищата” във връзка със зачестилите инциденти с млади хора – водачи, пешеходци и пътници. Само преди няколко дни отново загинаха младежи, а наближават и абитуриентските балове, по време на които автомобилите се управляват доста безотговорно, понякога и след употреба на алкохол. Не е рядко явление и показването през прозорците на движещите се коли. Това е поводът да се проведат състезания във всички професионални гимназии.

Единствената професионална гимназия в Карнобат проведе своята надпревара на учебния полигон. Гости на състезанието бяха: Владимир Крумов – заместник областен управител, старши експерт професионално образование Нина Цанкова от Регионален инспекторат по образование гр. Бургас, инспектор пътен контрол инж. Костадин Бозуков, който  беше и председател на журито.  Членове на журито бяха преподавателите по БДП инж. Желко Тодоров и Георги Иванов.

Участваха два отбора от 12 клас:

І отбор  с  капитан  – Стоянка Баева 12а клас и участници Петър Бозаков – 12в клас и  Красимир Стоилов – 12а клас

ІІ отбор с капитан  – Кристина Илиева 12в клас и участници Елена Радева – 12 в клас и Стоян Терзииванов – 12б клас

Състезанието премина в два етапа – теоретичен и практически. Състезателите  показаха много добри знания в теоретичната част и получиха заслужено високи оценки от журито.

Най-атрактивен беше вторият етап на състезанието, в който всеки участник показа уменията си по майсторско управление на автомобил. Оценяваше се не само изпълняваното упражнение, но и времето за неговото изпълнение. Публиката реагираше с бурни аплодисменти на показаното майсторство от страна на младите водачи. Тя участваше активно и по време на антрактите, през които към нея бяха задавани въпроси за разпознаване на пътни знаци.

След сумирането на оценките от двата етапа, победител стана втори отбор с минимална разлика пред своите конкуренти.

Наградите  на всички участници връчи председателят на журито инж. Костадин Бозуков, който призова  всички млади шофьори да бъдат изключително отговорни на пътя, като завърши с пожеланието: „Винаги да стигат там, за където са тръгнали.”

Информация за кандидат-студентите

 МОН за Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) 2015 година

 Университети, които признават ДЗИ вместо кандидат-студентски изпит

Списък на акредитираните висши училища в република България

 Университети и специалности, при които оценката от ДЗИ по БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ заменя оценката от конкурсен изпит (извадка)

Софийски университет „Свети Климент Охридски”

1. Екохимия

2. Биология

3. Молекулярна биология

4. Екология и опазване на околната среда

5. Биотехнологии

6. Биология и химия

7. География и биология

8. Биомениджмънт и устойчиво развитие

9. Физическо възпитание и спорт

10. Биология и английски език

11. Медицинска рехабилитация и ерготерапия

12. Геология

13. Оптометрия

14. Изобразително изкуство

15. Медицинска сестра

Икономически университет – Варна

1. Счетоводство и контрол

2. Финанси

3. Икономика на търговията

4. Икономика на строителството

5. Икономика на недвижимата собственост

6. Индустриален бизнес

7. Аграрен бизнес

8. Стокознание

9. Статистика и иконометрия

10. Маркетинг

11. Мениджмънт

12. Логистика

13. Бизнес икономика

14. Бизнес инфомационни системи

15. Информатика

Стопанска академия „Димитър Ценов” гр.  Свищов

1. Финанси

2. Застраховане и социално дело

3. Приложна макроикономика

4. Счетоводство и контрол

5. Стопански и финансов контрол

6. Статистика и иконометрия

7. Маркетинг

8. Стратегическо ибизнес планиране

9. Международни икономически отношения

10. Бизнес информатика

11. Стопанско управление

12. Индустриална бизнес икономика

13. Аграрна икономика

14. Икономика на търговията

15. Публична администрация

16. Екомениджмънт

17. Икономика на туризма

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”

1. Биоинформатика

2. Биология

3. Биология и физика

4. Биология и химия

5. Бит и технологии

6. Екология и опазване на околната среда

7. Биология на биотехнологичните производства

8. Компютърна химия

9. Медицинска биология

10. Медицинска химия

11. Молекулярна биология

12. Химия

13. Биология и английски език

14. Социология и науки за човека

15. Химия и английски език

16. Химия с маркетинг

17. Химия и физика

18. Социология направото, икономиката и иновациите

19. Инженерна физика

20. Информационна физика и телекомуникации

21. Телкомуникации с мениджмънт

22. Физика с английски език

23. Физика и астрономия

24. Физика и математика

25. Физика с информационни технологии

Тракийски университет – Стара Загора

1. Ветеринарна медицина

2. Социални дейности

3. Зооинженерство

4. Агрономство

5. ЕООС

6. Рибовъдство и аквакултури

7. Аграрно инженерство

8. Медицинска сестра

9. Акушерка

10. Рехабилитатор

11. Медицински лаборант

Университет „Проф. д-р Асен Златаров ” – Бургас

1. Медицинска сестра

2. Рехабилитатор

3. Помощник фармацевт

Шуменски университет

1. Биология  и опазване на околната среда

2. Химия

3. Химия и опазване на околната среда

4. География и биология

5. Биология и химия

6. Биология и физика

7. Растителна защита

8. Физика

9. Астрономия

Химико-технологичен и металургичен университет

Технология на полиграфията

Целулоза, хартия и опаковки

Фин органичен синтез

Природни и алтернативни горива

Полимерно инженерство

Технологичен дизайн н атекстила и кожите

Технология н а стъклото, керамиката и свързващите

Неорганични химични технологии

Електрохимични технологии и защита от корозия

Безопасност на производствата и защита при бедствия и аварии

Химично инженерство

Инженерна екология и опазване на околната среда

Биотехнологии

Инженерни материалии материалознание

Металургия

Автоматика и информационни технологии

Индустриален мениджмънт

Металургия и мениджмънт

Енергийна и екологична ефективност в металургията

Материали и мениджмънт

Биоенергийни технологии и биопродукти

Минногеоложки университет „СВ. Иван Рилски” -София

Екология и опазване на околната среда

Обогатяване и рециклиране на суровини

Биотехнология

Лесотехнически университет – София

Агрономство

Растителна защита

Екология и опазване на околната среда

Горско стопанство

Технология на дървесината

Аграрен университет – Пловдив

Агрономство ( Полевъдство)

Селекция и семепроизводство

Растителна биология

Агрономство (Декоративно градинарство)

Агрономство ( Растителни биотехнологии)

Агрономство ( Лозаро-градинарство)

Агрономство (Тропично и субтропично земеделие)

Зооинженество

Растителна защита

Агробизнес

Агролесовъдни системи и планинско земеделие

Екология и опазване на околната среда

Биологично земеделие

Аграрно инженерство

Агрономство – хидромелиорации

Медицински университет -  Варна

Здравен мениджмънт

Медицински козметик

Медицински оптик

Медицински университет – Пловдив

Помощник-фармацевт

Медицинска сестра

Акушерка

Рехабилитатор

Медицински лаборант

Рентгенов лаборант

Зъботехник

Инспектор обществено здраве

Медицински университет – Плевен

Опазване и контрол на общественото здраве

Медицинска рехабилитация и ерготерапия

Медицинска сестра

Акушерка

Медицински лаборант

Рентгенов лаборант

Социални дейности

Помощник – фармацевт

Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград

1. Логопедия

2. Славянска филология

3. Българска филология

4. Балканистика

5. Чужд език и етнология

6. Философия

7. Социология

8. Културология

9. История

10. Култура и медии

11. Социални дейности

12. Връзки с обществеността

13. Международни отношения

14. Европеистика

15. Публична администрация

16. Международни икономически отношения

17. Математика и информатика

18. Физика и математика

19. Химия и физика

20. География и история

21. Екология и опазване на околната среда

22. Физика

23. Химия

24. Медицинска химия

25. География

26. Информатика

27. Компютърни системи и технологии

28. Техника, технологии и предприемачество

29. Кинезитерапия

30. Български език и чужд език

31. Английска филология

32. Приложна лингвистика

33. Туризъм

34. Политология

35. Моделиране, технологии и мениджмънт в шевното производство

36. Комуникационна техника и технологии

37. Електроника

Русенски университет „Ангел Кънчев”

1. Екология и ТООС

2. Биотехнологии

3. Технология на храните

4. Химични технологии

5. Кинезитерапия

6. Ерготерапия

7. Социални дейности

Отново призови места за ученици от ПГССЛП

DSC00999 За  трета поредна година отбор на ПГССЛП участва в Националното състезание „ Млад фермер” регионален етап за Южна България.

От 19 до 21 март в гр. Нова Загора бе проведен етап на Националното състезание за ученици, обучаващи се по професии от област „Селско стопанство” от професионални гимназии в Южна България. Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката и Регионален инспекторат по образование гр. Сливен. Основен техен партньор е Аграрен университет – Пловдив, а домакин – Професионална гимназия по селско стопанство гр. Нова Загора.

Целите на състезанието са да се демонстрират придобитите теоретични знания и практически компетенции по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника и умения за работа в екип, както и да се осъществи междуучилищно и професионално сътрудничество между професионалните гимназии от региона.

В отбора на Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост се състезаваха трима ученици от 12 клас:

1. Кристина Илиева от 12в клас специалност лозаровинарство  – модул „Растениевъдство” – разпознаване на 30 вида семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури и резитба на нискостеблени лозя.

2. Елена Радева от същия клас  – модул „Животновъдство” – разпознаване на 30 вида фуражи и хигиена на млекодобива, подготовка за доене и доене.

3. Петър Бозаков от същия клас – модул „Механизация на селското стопанство” – майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.

И тримата ученици се представиха достойно и защитиха името на своето училище и на своите преподаватели г-жа Веселина Дякова, г-жа Росица Русева и г-н Георги Желев. Сред 18 участващи отбора в модул „Животновъдство” бе завоювано ІІ място, а в модул „Растениевъдство” – ІІІ място. Отборът на ПГССЛП спечели квота за участие в Националното състезание „Млад Фермер”, което ще се проведе от 27 до 29 април в гр. Попово.

 

Награда на конкурс за рисунка

10888300_1081208021905451_399684479_n

На ежегодния IV Национален конкурс за рисунка “Вълшебната палитра на детството”, организиран от Народно Читалище “Димитър Полянов 1862 г.”, гр. Карнобат на 19.12.2014 г., в трета възрастова група на III място беше отличен нашия ученик Янко Костов Христов.

 

 

 

10904135_1081149531911300_464274859_n1

Коледна изложба-базар

10410742_1065894986770088_8345156821829558631_n          На 18.12.2014 г. ПГССЛП,    гр. Карнобат участва с два щанда оригинални ръчно изработени сувенири и картички в Коледна изложба-базар на ученици от 14 професионални гимназии от системата на МЗХ. Тя се проведе във фоайето на Министерството и беше открита от министър Десислава Танева, която лично оцени високо качествата на изработените от нашите ученици предмети в часовете по проект УСПЕХ.

 

Стипендии за I срок на 2014/2015 учебна година

Учениците, които желаят да получават стипендии за І срок на учебната 2014/2015 година, да представят в счетоводството на ПГССЛП необходимите документи до 22.10.2014 г. (сряда). Необходим минимален успех 4.50 и доход 340 лв. на член от семейството за месеците от април 2014 г. до септември 2014 г. вкл., с изключение на учениците без родител, с трайни увреждания и с отличен успех от 5.50 до 6.00.

Заявление – декларация ще се получава и подава в счетоводството на ПГССЛП.

    Критерии за допускане до класиране:

-  Да не повтарят класа, с изключение на повтарящите по болест;

-  Да нямат наложено наказание по чл.139, ал.1, т.2, 3 и 4, неизтекло към момента на подаване на заявлението.