Отново призови места за ученици от ПГССЛП

DSC00999 За  трета поредна година отбор на ПГССЛП участва в Националното състезание „ Млад фермер” регионален етап за Южна България.

От 19 до 21 март в гр. Нова Загора бе проведен етап на Националното състезание за ученици, обучаващи се по професии от област „Селско стопанство” от професионални гимназии в Южна България. Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката и Регионален инспекторат по образование гр. Сливен. Основен техен партньор е Аграрен университет – Пловдив, а домакин – Професионална гимназия по селско стопанство гр. Нова Загора.

Целите на състезанието са да се демонстрират придобитите теоретични знания и практически компетенции по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника и умения за работа в екип, както и да се осъществи междуучилищно и професионално сътрудничество между професионалните гимназии от региона.

В отбора на Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост се състезаваха трима ученици от 12 клас:

1. Кристина Илиева от 12в клас специалност лозаровинарство  – модул „Растениевъдство” – разпознаване на 30 вида семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури и резитба на нискостеблени лозя.

2. Елена Радева от същия клас  – модул „Животновъдство” – разпознаване на 30 вида фуражи и хигиена на млекодобива, подготовка за доене и доене.

3. Петър Бозаков от същия клас – модул „Механизация на селското стопанство” – майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.

И тримата ученици се представиха достойно и защитиха името на своето училище и на своите преподаватели г-жа Веселина Дякова, г-жа Росица Русева и г-н Георги Желев. Сред 18 участващи отбора в модул „Животновъдство” бе завоювано ІІ място, а в модул „Растениевъдство” – ІІІ място. Отборът на ПГССЛП спечели квота за участие в Националното състезание „Млад Фермер”, което ще се проведе от 27 до 29 април в гр. Попово.