Състезание по безопасност на движението

На 14-ти май 2015 год. в Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост се проведе състезание  по „Безопасност на движението по пътищата” във връзка със зачестилите инциденти с млади хора – водачи, пешеходци и пътници. Само преди няколко дни отново загинаха младежи, а наближават и абитуриентските балове, по време на които автомобилите се управляват доста безотговорно, понякога и след употреба на алкохол. Не е рядко явление и показването през прозорците на движещите се коли. Това е поводът да се проведат състезания във всички професионални гимназии.

Единствената професионална гимназия в Карнобат проведе своята надпревара на учебния полигон. Гости на състезанието бяха: Владимир Крумов – заместник областен управител, старши експерт професионално образование Нина Цанкова от Регионален инспекторат по образование гр. Бургас, инспектор пътен контрол инж. Костадин Бозуков, който  беше и председател на журито.  Членове на журито бяха преподавателите по БДП инж. Желко Тодоров и Георги Иванов.

Участваха два отбора от 12 клас:

І отбор  с  капитан  – Стоянка Баева 12а клас и участници Петър Бозаков – 12в клас и  Красимир Стоилов – 12а клас

ІІ отбор с капитан  – Кристина Илиева 12в клас и участници Елена Радева – 12 в клас и Стоян Терзииванов – 12б клас

Състезанието премина в два етапа – теоретичен и практически. Състезателите  показаха много добри знания в теоретичната част и получиха заслужено високи оценки от журито.

Най-атрактивен беше вторият етап на състезанието, в който всеки участник показа уменията си по майсторско управление на автомобил. Оценяваше се не само изпълняваното упражнение, но и времето за неговото изпълнение. Публиката реагираше с бурни аплодисменти на показаното майсторство от страна на младите водачи. Тя участваше активно и по време на антрактите, през които към нея бяха задавани въпроси за разпознаване на пътни знаци.

След сумирането на оценките от двата етапа, победител стана втори отбор с минимална разлика пред своите конкуренти.

Наградите  на всички участници връчи председателят на журито инж. Костадин Бозуков, който призова  всички млади шофьори да бъдат изключително отговорни на пътя, като завърши с пожеланието: „Винаги да стигат там, за където са тръгнали.”