ПГССЛП – домакин на Х национално състезание „Млад фермер”, регионален етап за Южна България

      Състезанието се проведе от 21 до 23 март в Карнобат. За интереса към изявата говори фактът, че в надпреварата участваха 21 отбора от учебни заведения от Айтос, Белозем, Бояново, Гоце Делчев, Джебел, Кърджали, Мъглиж , Куклен, Нова Загора, Пазарджик, Перущица, Първомай, Разлог, Садово, Сандански, Свиленград, Скалица, Хасково, Чепеларе, Чирпан и Ямбол.

 Престижността  на състезанието се подсилва и от това, че на учениците, класирали се на призови места, се дава възможност да продължат своето образование,  избирайки си  специалност в Аграрния университет в Пловдив без приемен изпит и без кандидатстудентски такси.

    Според регламента отборите от по трима човека показаха знания и умения в шест дисциплини, разделени в три направления –  растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство.

   Церемонията по откриването се състоя в Института по земеделие. Състезатели и гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Сред официалните лица в тържествената залата бяха заместник областният управител Владимир Крумов, кметът на Карнобат Георги Димитров, инж. Маргарита Гатева, експерт в образователното министерство, представителят на Регионално управление на образованието – Бургас старши експерт Павлина Алексиева, преподавателите от Аграрния университет в Пловдив проф. д-р Нурретин Тахсин и доц. д-р Манол Даллев, местни бизнесмени, научни работници от Института по земеделие и др. 

   „ Идеята на състезанието е не само да поддържаме състезателния дух в младите хора – бъдещите земеделци, но и да привлечем вниманието на бизнеса да обърне поглед към децата, защото те са бъдещите специалисти, а това е основната идея на професионалното образование ” – сподели в словото си директорът на училището – домакин инж. Бисерка Атанасова.

     Към присъстващите в залата се обърна и кметът на Общината Георги Димитров, който заяви: „ Десет е крехка възраст, но в човешкия живот. За едно състезание е натрупан опит и перспектива, защото е значима същността му ”.

   Прочетено беше и приветствие от началника на РУО – Бургас, инж. Виолета Илиева. Поднасяйки красив букет, с топли думи от името на  „ поддомакина ”, Институт по земеделие, поздравление отправи проф. д-р Дарина Вълчева. 

     След това на присъстващите в залата бяха показани две интересни презентации от училището–домакин – за Карнобат и ПГССЛП, както и за Института по земеделие.

   Изтеглен беше и жребия за номерата, с които ще се състезават отборите, обявени бяха съставите на главната и на комисиите за трите направления.

   През първия ден участниците показаха нивото на своята теоретична подготовка в разпознаването на семена и фуражи и по безопасност на движението по пътищата – категория Ткт  в два кабинета на Института по земеделие и в един в професионалната гимназия.

        Вторият състезателен  ден, по практически умения, се проведе на три места – доене  / в кравефермата на г-н Вангел Лолов в село Екзарх Антимово /, резитба на лозя – в лозовия масив на Винпром „ Карнобат ” край село Венец и майсторско управление на трактор – на учебния полигон на ПГССЛП  в Карнобат.

      Подготвени от своите преподаватели Нела Радева, Веселина Дякова и Марин Марчев,  карнобатските състезатели заеха първите места и в трите направления. В направление „Растениевъдство ” – Янушка Станева / победител и на теория, и по практика/, следвана от  Мария Димитрова / Садово /, Георги  Младенов / Сандански / и Иван Иванов / Нова Загора /.  В направление „ Животновъдство ” –  се наложи Жечо Люцканов от ПГССЛП Карнобат / първи на теория, трети на практическите занимания /. Втори се класира Стойчо Костов / Ямбол /, трети – Павел Христов / Айтос / и четвърти – Желязко Ванчев /Първомай /. 

      Третият карнобатски представител, Илия Николов, беше най – добър и на листовките, и на кормуването. Така той стана и комплексен победител в направление  „ Механизация на селското стопанство ”. След него се наредиха  Станимир Хазаев / Мъглиж /, Сали Живков / Джебел / и Юсуф Юсуф / Айтос /.

    Крайното отборно класиране придоби следния вид: първо място – Карнобат, втори – Нова Загора, трети – Айтос, на четвърта позиция – Садово и на пета – Сандански. Призьорите получиха купи, медали, грамоти и предметни награди. Те ще участват и в националното издание на състезанието „ Млад фермер ”, което ще се проведе  в края на месец април в Добрич. Заедно с тях ще се включат и най – добре представилите се в шестте дисциплини от тимовете извън петорката на победителите.

   От името на домакините директорът на ПГССЛП Карнобат инж. Бисерка Атанасова изказа специални благодарности за доброто сътрудничество и връчи плакети на инж.Маргарита  Гатева,  директора на Института по земеделие, проф. д-р Драгомир Вълчев, на бизнесмена Вангел Лолов, на главния агроном от Винпром Карнобат, Станимир Станчев, на проф. д-р Нуреттин  Тахсин и на доц. д-р  Манол Даллев.”

      Помолена за коментар, представителката на Министерството на образованието и науката, инж. Маргарита Гатева, сподели: „ Вече десет години МОН, съвместно с Аграрен университет – Пловдив и местния бизнес  организира Национално  състезание „ Млад фермер ” в два етапа – за Северна и Южна България. В него участват ученици, които се обучават по професии в областта на селското стопанство.

      В годините все повече са участниците и все повече тези ученици  доказват своите професионални умения в областта  на растениевъдството, животновъдството и механизацията на селското стопанство .

Голям е  професионализмът и на учителите, които  подготвят бъдещите кадри  за този сектор. Това се доказа  през тези десет години, защото началото бе трудно, но сега мотивацията и на учениците и на техните учители и показаните резултати от състезанията са радващи.

   Изказвам огромни благодарности на организаторите на днешното състезание „ Млад фермер ”  за Южна България, на целия колектив на ПГССЛП, Карнобат за отличната организация и доброто домакинство.

   Благодарност на Института по земеделие, на всички от местния бизнес, че бяха наши партньори и приеха нашите ученици като свои деца. ”