Успех на ученичка от ПГССЛП

Яница Митева от 8в клас, зае второ място в Националния литературен конкурс „ Среща с българското минало “.

Надпреварата се проведе в град Твърдица, Сливенско, а организатори бяха местното средно училище „ Неофит Рилски “ и ВТУ „ Св.св. Кирил и Методий “.

Разпределени в три възрастови групи, участниците се представиха с есета, разкази, стихотворения и приказки , избирайки измежду четири теми.

„ За мен е изключително важно човек да познава миналото си, да осъзнае себе си като личност, а още повече като българин, за да има в бъдеще примери, на които да се опре, които му дават увереност “ – пише Яница в есето си „ Живата памет “.

Момичето е от карнобатското село Екзарх Антимово и опорна точка на разсъжденията й в творбата е саможертвата на нейните съселяни Вълчан Добрев и Станко Станков, загинали съвсем млади във Втората световна война.

А мотивировката си да разсъждава точно върху тези проблеми авторката обяснява така : „ Избрах темата, за да подчертая, че делото и подвигът на участниците във Втората световна война са живи и се помнят. “

Принос за постигнатия успех има и преподавателката по български език и литература в ПГССЛП, Веселина Янева.

ПГССЛП сред най-добрите в страната

Надпреварата, в която участваха над 70 състезатели от 48 населени места от цялата страна, се проведе в края на месец април в град Добрич. По традиция, организатори бяха Министерството на образованието и науката, Регионалното управление по образование и Аграрният университет – Пловдив.

Растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. В тези три направления състезателите трябваше да покажат знания и умения при разпознаване на семена, фуражи и добавки, доене на крави, резитба на лозя, решаване на тест по безопасност на движение и майсторско управление на трактор по зададен маршрут.

Малка грешка не позволи на карнобатските ученици още по – добро класиране. Но и третото място е престижно, като се има предвид нивото и авторитета на състезанието. Първи станаха домакините, следвани от отбора на Павликени.