Седмица на четенето

09.12.2019г. Откриване на седмицата

Седмицата на четенето беше открита с презентация за историята на книгата. Ученици от всички класове се запознаха с развоя на книгата през вековете и промените в нея с навлизането на новите технологии. Презентацията  предизвика дискусия за ползата от четенето. Учениците бяха запознати с предстоящите прояви по дати.

10.12. 2019г.

 Състезание за най-добър четец.

В състезанието участваха ученици от VIII клас. Учениците бяха информирани за регламента на състезанието. Състезаваха се два отбора. Участниците трябваше да четат откъси от непознати творби в стихове и проза. Журито отличи като най-добър четец Нурай Мустафа Хасан, на второ място се класира Васил Христов Христов, а на трето- Ивета Танева Русева. Състезанието протече изключително емоционално.  

При повишен интерес премина и състезанието по правопис- „Аз съм грамотен – пиша четливо, красиво и правилно“. В него участваха ученици от Х класове. Победител в състезанието е Абибе Осман Амза от Х а клас.

11.12.2019г.

„ Книгите, които ни събират и разделят“ беше темата на изработените от ученици от ХI клас постери, с любими цитати от литературни творби на наши и чужди автори. Постерите бяха поставени на табло на видно място, за да могат и другите класове да се запознаят с откъсите от любими книги.

12.12.2019г.

 Видеофилмът за най- големите и най-красиви библиотеки в света бе посрещнат с интерес от учениците от VIII клас. Той показа богатството от литература, събирана през вековете, в библиотеките на Китай, САЩ, Русия, Канада и др. Във филма бяха показани и интериорните решения в различните библиотеки. След интересната прожекция учениците споделиха своите впечатления от личните им посещения в библиотеки.

13.12.2019г.

Седмицата на четенето бе закрита с оповестяване на резултатите от анонимната анкета“ Чета защото…“. Тя имаше за цел да проучи нагласите за четене на учениците от ПГССЛП. Тъй като бе анонимна, отговорите бяха откровени. Анкетата показа, че повечето ученици не са мотивирани да четат. Предпочитат да гледат екранизации по литературни произведения. Около 5-7% от учениците са четящи, като споделят и в какви жанрове са любимите им книги.