Трифон Зарезан в ПГСС – гр. Карнобат

14 февруари – Трифонов ден е утвърден за официален празник на Професионалната гимназия по селско стопанство в град Карнобат.
Празникът, който подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност, се чества традиционно в ПГСС – гр. Карнобат. В лозовия масив на училището учениците прилагат теоретичните си знания в практиката, спазвайки традицията да се зарязва учебното лозе.
Учители, ученици и директорът – инж . Бисерка Атанасова, откриха празника с пожелания за здраве и берекет. Учениците-лозаровинари положиха своята Дионисиева клетва и бе извършено традиционното зарязване на лоза.
За първа година в ПГСС гр. Карнобат бе учредена награда “ Диамантен лозов лист“. Заслужено първият носител на тази награда бе директорът на гимназията – инж . Бисерка Атанасова.
В ролята на Цар Трифон се превъплати г-н Стоян Авджиев – преподавател по специални предмети. Цар Трифон благослови лозите и ги нарече за богата реколта. Лозите бяха преляти, както традицията изисква, с вино и до всяка бе поставен къшей ритуална пита, за да бъдат пълни бъчвите и през следващата година.
Пожелахме си здраве и нови успехи, както и успешно овладяване на знанията и уменията в професиите, които се преподават в училище.
Тържеството завърши с народни хора, почерпка с вкусна погача и дегустация на вино от избата на училището.

Първият носител на награда “ Диамантен лозов лист“ – директорът на гимназията инж . Бисерка Атанасова.

МЕСТНА ИНИЦИАТИВА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА МЛАДЕЖТА

Като продължение от дългогодишната инициатива на „Винпром Карнобат“ за подпомагане на успешните ученици в град Карнобат, тази година основаваме МЕСТНА ИНИЦИАТИВА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА МЛАДЕЖТА.

Водени от желанието си за устойчиво развитие на Карнобат и района и работейки от десетилетия с хората тук, ние сме на ясно, че един от най-сериозните въпроси, на които трябва да намерим решение е създаването на подходяща и привлекателна среда за живот и развитие на нашата младеж.

Това е причината да стартираме с конкретни действия.

Като първа стъпка създадохме близки контакти с ръководителите на най-елитните учебни заведения на града и започнахме да поощряваме най-добрите ученици с ваучери, които служат за закупуване на учебни материали.

Нашите годишни отличия за успели карнобатски ученици са факт в продължение на години. Те се присъждат на ученици с високи постижения в научната и професионалната подготовка, по време на средното и професионално образование. Отличията ще бъдат връчени  в края на учебната година, през месец май 2024. 

Миналата година Винпром Карнобат връчи на всеки от отличените ваучер, на стойност 400 лв. за закупуването на книги в книжарница „Сиела“ и грамота.

За учебната 2023  година носители на отличието бяха общо девет ученици от горен курс.

· Наградени като най-добрите ученици за 2023 година от Професионална гимназия по селско стопанство, гр. Карнобат са:

1. Яни Добрев Даутев-8 „а“ клас
2. Божидар Йорданов Христов- 8 „в“ клас
3. Иван Димчев Събев-8 „в“ клас

Тази година продължаваме да сме до нашите усърдни и трудолюбиви млади хора, които ще обявим в края на учебната година. Пожелаваме на всички ученици, силен дух и високи постижения!