ПОСТИЖЕНИЯ

27.06.2022 г.

Сертификати и награди за

27 май 2022 г.

Отборът на Професионалната гимназия по селско стопанство в Карнобат е с най-добри резултати в Националното състезание „Млад фермер“

Отборът на Професионалната гимназия по селско стопанство в Карнобат постигна най-добри резултати в Националното състезание „Млад фермер“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Участниците се състезаваха в три модула – „Растениевъдство“, „Животновъдство“, „Механизация на селското стопанство“.

По време на състезанието растениевъдите показаха умения за бързо разпознаване на семена от различни култури, а бъдещите механизатори решаваха електронен тест по безопасност на движението. Животновъдите демонстрираха своята професионална сръчност в кравефермата в ямболското село Златари, а младите фермери разпознаваха различни видове фуражи.

Участниците демонстрираха и завидни умения в майсторското управление на трактор на учебен полигон, а състезателите в модула „Растениевъдство“ имаха практически тест по филизене на лозя на територията на село Лозенец.

20.04.2022 г.

Достойно представяне на Професионалната гимназия в Национално състезание „Млад фермер“

Достойно представяне и трето място за  учениците от ПГСС, гр. Карнобат в Национално състезание „Млад фермер“- регионален етап. Отборът на ПГСС, бе участник в 12-то  Национално състезание „Млад фермер“ регионален етап Свиленград, което се проведе от 12 до 14 април 2022г. Организатори на проявата бяха  Министерството на образованието, и Регионално управление на образованието- Свиленград. Основен техен партньор бе Аграрен университет – гр. Пловдив.

 Участваха  10 отбора от 1-ва регионална група- Югоизточна България, които се състезаваха  в 3- модула: Растениевъдство, Животновъдство и Механизация на СС.

ПГСС, гр. Карнобат бе представена от трима дванадесетокласници:

1. Абибе Амза от 12-а клас – модул „Растениевъдство” – разпознаване на 30 вида семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури и резитба на нискостеблени лозя.

2. Георги Драгнев ученик от 12-б клас  – модул „Животновъдство” – разпознаване на 30 вида фуражи и хигиена на млекодобива, подготовка за доене и доене.

3. Станчо Иванов 12-а клас – модул „Механизация на селското стопанство” – майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.

Благодарение на подготовката на учениците и техните ръководители, отборът на гимназията, зае призовото 3-то място, което им осигурява участие в Националния кръг в гр. Ямбол, който ще се проведе от 11 до 13 май. Там ще мерят сили с победителите от 2-ра, 3-та и 4-та зонални области.

Ръководството благодари на учениците и учителите за доброто им представяне!

15 май 2021 г.

Първо място за ученици от ПГСС на Национално състезание „ Млад фермер”

За поредна година, отбор на ПГСС, бе участник в Националното състезание „ Млад фермер”.
     Целта на състезанието бе да демонстрира не само способностите на участниците, но и да покаже възможностите за опазване на първоизточника на човешките блага – земята, в условията на напредващия с все по-висока скорост технологичен процес.
   

This image has an empty alt attribute; its file name is %D0%B0%D0%B0-1-766x1024.jpg

От 12 до 14 май 2021г. в гр. Ямбол се събраха 20 отбора, класирали се от регионалния етап в гр. Свиленград.
    Организатори на проявата бяха  Министерството на образованието, и Регионално управление на образованието-Ямбол. Основен техен партньор бе Аграрен университет – гр. Пловдив.
     В отбора на Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост се състезаваха трима ученици от 11 и 12 клас:
1. Абибе Амза от 11-а клас – модул „Растениевъдство” – разпознаване на 30 вида семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури и резитба на нискостеблени лозя.
2. Георги Драгнев ученик от 11-б клас  – модул „Животновъдство” – разпознаване на 30 вида фуражи и хигиена на млекодобива, подготовка за доене и доене.
3. Христо Шелев 12-а клас – модул „Механизация на селското стопанство” – майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.
Благодарение на подготовката на учениците и техните ръководители, ПГССЛП гр. Карнобат, безапелационно победи в страната.
 Ръководството благодари на учениците и учителите за  отличното представяне.

24. 04.2021 г.

Престижно класиране на ПГССЛП на регионалното състезание „Млад фермер“

От 20 до 22.04.2021г. в град Свиленград се проведе Националното състезание „Млад фермер“ – регионален етап за Югоизточна България, организирано от Министерството на образованието и науката. В него взе участие отборът на ПГССЛП, Карнобат. В направление Растениевъдство се състезава ученичката от 11а клас Абибе Амза. В направление Животновъдство Георги Драгнев от 11б клас и направление Механизация – Христо Шелев от 12а клас.

This image has an empty alt attribute; its file name is 185569442_3748624195247387_8645013015580229077_n.jpg

В състезателната дисциплина “ Електронен тест по безопасност на движението по пътищата“ Христо се представи блестящо, като грабна първото място. В състезателната дисциплина „Разпознаване на семена от земеделски култури“ Абибе се нареди на 2-ро място след домакина. Същия успех тя постигна и в състезателната дисциплина „Връзване на лози и разпознаване възрастта на плодните звена на лозата“. С тези две втори места Абибе Амза спечели второ място за цялото направление Растениевъдство и се нареди с много малка разлика след представителя на домакините. В направление Животновъдство, състезателна дисциплина „Разпознаване на фуражи“ Георги Драгнев спечели 4-то място. С тези успехи отборът на ПГССЛП град Карнобат се класира за Националния етап на състезанието “ Млад фермер“, което ще се състои от 12 до 14 май 2021г. в град Ямбол.

10 май 2019 г.

Успех на ученичка от ПГССЛП

20.04.2019 г.

25.03.2019 г.

ПГССЛП – домакин на Х национално състезание „Млад фермер”, регионален етап за Южна България

18.02.2019 г.

Достойно представяне на общинско състезание по волейбол

Отборът на ПГССЛП се представи достойно на общинското състезание по волейбол, провело се на 16.02.2018г. в СУ „Христо Ботев” и грабна купата за трето място. Учениците показаха правилно владеене на техниката и тактиката на играта. Добра подготовка показаха ученици от 8 клас. Отлични умения показа капитанът на отбора Красен Митев, ученик от 12 клас. Купата беше връчена от г-н Ангел Терзииванов, началник на отдел „Образование”.

28.03.2018 г.

Отлично представяне на националното състезание „ Млад фермер ”

В края на месец  март в град Садово, Пловдивско, се проведе регионалния етап за Южна България от националното състезание „ Млад фермер ”.

Организатори на изявата бяха Просветното министерство, Регионалното  управление на образованието –  Пловдив и садовската селскостопанска гимназия, а техен партньор  –  пловдивският  Аграрен университет.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В надпреварата се включиха 20 отбора от цяла Южна България, които показаха знания и умения в шест дисциплини, разпределени в три направления – Растениевъдство, Животновъдство и Механизация. Представянето беше оценявано от главна комисия и три подкомисии, в които участваха  авторитетни научни работници и изявени бизнесмени.

На  карнобатските представители от Професионалната гимназия по селско стопанство и лека промишленост, Янушка Йорданова / XI-в клас /, Жечо Люцканов /X-a/ и Жейно Жейнов / XII-г / се падна „ фаталният ”  номер 13-ти. Това, обаче не им попречи да се представят на много високо ниво, заемайки отборно трето място. Наградите им връчи ректорът на Аграрния университет, Пловдив, проф. д-р Христина Янчева.

22.01.2018 г.

Първа награда в Национален конкурс

Красимир Златев от 12-ти клас е носител на първа награда за есе в Национален конкурс “ Читалището – минало, настояще, бъдеще“.

26972880_2308696395823268_74238640_o

26.03.2018 г.

Национално състезание “Млад фермер”

От 22 до 24 март 2017 година в град Чепеларе се проведе регионалния кръг на  осмото за учебната 2016/2017г. с участието на 18 отбора от Южна България. Проявата  беше организирана от Министерството на образованието и науката с партньорското участие на  Аграрен университет гр. Пловдив. Домакин на състезанието беше ПГСГСТ “Никола Й. Вапцаров” Чепеларе с подкрепата на РУО гр. Смолян.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Състезателите трябваше да демонстрират придобити практически знания и компетенции по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника и умения за работа в екип.

ПГССЛП  гр. Карнобат се представи с отбор от  трима ученици. По направление Механизация се състезава Кольо Божидаров Димитров от ІХ-б клас, който показа майсторски умения в управление на трактор. По направление Животновъдство се представи Жулиен Радостинов Рахнев от 12- б клас, чието участие изискваше познания в областта на доилната техника и подготовка за доене, както и разпознаване на видове фуражи и минерални добавки. По направление Растениевъдство участва Васил Петров Колев също от 12-б клас, който  демонстрира умения в разпознаване както на семена от житни, бобови, технически и зеленчукови култури, така и различни видове формировки при лозята.

За подготовката на учениците се погрижиха преподавателите специалисти в професионалната гимназия г-жа Веселина Дякова, г-жа Нела Радева и г-н Георги Желев, които не щадиха време и усилия за добрата подготовка на учениците.

Журирането в отделните направления се осъществи от доказани в селскостопанския бизнес личности. Те казваха последната си дума за майсторското представяне на състезателите и степента на овладените от тях умения. Атестат за нивото на обучение в училище и тяхната конкурентноспособност.

Нашите състезатели показаха майсторство при изпълнението на задачите. Подготовката и представянето им донесе на отбора престижното трето място, като момчетата отстъпиха само на домакините и на  отбора на Нова Загора.

На тържествената церемония медалите и купата им връчи инж. Маргарита Гатева – държавен експерт в МОН, а проф. д-р Нуретин Тахсин  от Аграрния университет гр. Пловдив обяви, че всички състезатели, класирани до трето място отборно и в отделните направления, получават възможността да продължат образованието си във висшето учебно заведение с оценките си  от държавните зрелостни изпити. От тази възможност вече се възползваха ученици на професионалната гимназия, участвали в предишни състезания „Млад фермер”, които станаха студенти и продължиха своята професионална квалификация, предпочели да се отдадат на агрономската професия, заобичана и предпочетена още през годините им на обучение в Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост- училище, което има своите традиции в земеделското образование и само който го предпочете и прекрачи неговия праг може да стане истински професионалист.

25.03.2015 г.

Отново призови места за ученици от ПГССЛП

За  трета поредна година отбор на ПГССЛП участва в Националното състезание „ Млад фермер” регионален етап за Южна България.

DSC00999

От 19 до 21 март в гр. Нова Загора бе проведен етап на Националното състезание за ученици, обучаващи се по професии от област „Селско стопанство” от професионални гимназии в Южна България. Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката и Регионален инспекторат по образование гр. Сливен. Основен техен партньор е Аграрен университет – Пловдив, а домакин – Професионална гимназия по селско стопанство гр. Нова Загора.

Целите на състезанието са да се демонстрират придобитите теоретични знания и практически компетенции по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника и умения за работа в екип, както и да се осъществи междуучилищно и професионално сътрудничество между професионалните гимназии от региона.

В отбора на Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост се състезаваха трима ученици от 12 клас:

1. Кристина Илиева от 12в клас специалност лозаровинарство  – модул „Растениевъдство” – разпознаване на 30 вида семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури и резитба на нискостеблени лозя.

2. Елена Радева от същия клас  – модул „Животновъдство” – разпознаване на 30 вида фуражи и хигиена на млекодобива, подготовка за доене и доене.

3. Петър Бозаков от същия клас – модул „Механизация на селското стопанство” – майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.

И тримата ученици се представиха достойно и защитиха името на своето училище и на своите преподаватели г-жа Веселина Дякова, г-жа Росица Русева и г-н Георги Желев. Сред 18 участващи отбора в модул „Животновъдство” бе завоювано ІІ място, а в модул „Растениевъдство” – ІІІ място.

20.12.2014 г.

Награда на конкурс за рисунка

15.03.2014 г.

Успех на национално състезание „Млад Фермер”

От 12.03. до 14.03.2014 год. в гр. Свиленград се проведе Регионален етап от Национално състезание „Млад фермер” за 2013/2014 г. с организатор Министерство на образованието и науката и партньор Аграрен университет гр. Пловдив. В състезанието участваха 14 професионални гимназии от южна България. Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост гр. Карнобат се представи с отбор от трима участници – Елена Радева от ХІ клас в област Животновъдство, Кристина Илиева от ХІ клас в област Растениевъдство и Мирчо Николов от ХІІ клас в област Механизация на селското стопанство и майсторско кормуване на трактор. Ръководител на отбора – старши учител Веселина Дякова.

Участниците се подготвиха с ентусиазъм под вещото ръководството на опитните преподаватели от ПГССЛП и се представиха отлично в състезанията. Отборът се класира на четвърто място в общата класация и е поканен да  участва в Националното състезание „Млад фермер” с още четири други отбора. Състезанието ще се проведе в гр. Пловдив през пролетта на 2014 година между десет отбора от професионални гимназии в областта на селското стопанство от Северна и Южна България.

В индивидуалното класиране в област животновъдство Елена Радева спечели ІІ място и беше наградена със статуетка и грамота. Ученичката беше отличена с грамота от Фондация „SOS Фермер” и с покана за участие в проект за международни ученически практики.

Учениците получиха признание за своя труд от домакините и бяха наградени с лични награди, посещения на винарна „Катаржина” и на тракийската крепост „Мезек”.

fermer2

14.02.2014 г.

Майстори на традицията от ПГССЛП

Няма по-мистична, романтична и поетична култура от лозата. От древни времена тя е символ на съживяването на природата. Тя дава божествен елексир. Нейните плодове и виното и се опоетизират в легенди и митове.

В навечерието на деня на лозаря „Трифон Зарезан” стартира нова инициатива на Винпром Карнобат „Да познаваш традицията”. Целта е младите хора да бъдат запознати с успешните практики, които стопаните от Карнобатския край прилагат в отглеждането на лозя.

От явилите на писмен тест по лозарство и винарство дванадесетокласници от специалност „Лозаровинарство” на ПГССЛП на първо място бяха отличени трима ученици: Бригита Николова, Петя Бошева и Мирчо Иванов. Победителите бяха поканени на празника на Винпром Карнобат и получиха грамоти от кмета на Община Карнобат Георги Димитров, Десислава Николова, изпълнителен директор и от президента на фирмата Миню Стайков. Спазвайки старинен ритуал, Царят на лозята ръкоположи отличниците в конкурса за „Майстори на традицията”, а те се заклеха да не допускат засаждане на лозя на лоши терени, да уважават човека, който се грижи за масивите, както уважават себе си и да предават опит и знания на по-младите.

Десислава Николова се обърна към присъстващите и тримата наши ученици с думите: „Вярвам, че най-добрият начин да се съхрани хилядолетната лозаро-винарска традиция е като я предадем на децата си. Затова днешният празник го посвещаваме на нашите млади колеги”. Заедно с официалните гости, енолозите и агрономите от винпрома отличените ученици ритуално зарязаха лозята.

DSCN2802
DSCN2765

28.06.2013 г.

Награда за есе

26.04.2013 г.

Празник на таланта

На 26.04.2013г. Община Карнобат организира традиционния „ Празник на таланта”. В него взеха участие и ученици от нашата гимназия.

644692_358481250939255_1219517849_n

Водеща беше Златина Костадинова от 12г клас, която се включи и с индивидуално изпълнение на стихотворението „ Вяра” от Вапцаров.

В програмата участваха Валентин Иванов от 12г клас, Нурай Мехмед от 11г клас, които изпълниха скеча „Ако животът беше ресторант”.

Фолклорна формация „Лазарки” изпълни автентични народни песни.

Ваня Филчева от 11г клас и Тодорка Тодорова от 12г клас изиграха за публиката скеча „Баба Нетка и баба Чатка”.

Дейвид Филков от 12в клас се представи с народната песен „Невено моме”, a Ваня Филчева  изпълни песента „This is me”.

Страхотни аплодисменти получи и Христо Атанасов от 11б клас в своята коронна дисциплина бийтбокс.

Ваня Филчева и Христо Атанасов бяха отличени от журито с грамоти и парични награди.

29.03.2013 г.

ПГССЛП има вече трима приети студенти

Неозаглавено2222

От 26 до 28 март 2013 година в

гр. Пловдив се проведе етап от Националното състезание „Млад фермер” за Южна България. В отбора на ПГССЛП Карнобат бяха Иван Киров в област Растениевъдство, Мюмюне Ахмед в област Животновъдство и  Мехмед Алиосман в област Механизация. Нашите състезатели показаха умения не само в своята област, но и в екипната работа. Това беше оценено високо и от журито, и от публиката. Иван Киров завоюва трето място и получи медал в област Растениевъдство. Другите двама участници също се представиха на високо ниво и бяха отличени с грамоти.

Отборът на ПГССЛП толкова впечатли представителите на Аграрния университет в Пловдив, че и тримата бяха приети за студенти в него.

29.11.2012 г.

Футболна среща