Трифон Зарезан в ПГСС – гр. Карнобат

14 февруари – Трифонов ден е утвърден за официален празник на Професионалната гимназия по селско стопанство в град Карнобат.
Празникът, който подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност, се чества традиционно в ПГСС – гр. Карнобат. В лозовия масив на училището учениците прилагат теоретичните си знания в практиката, спазвайки традицията да се зарязва учебното лозе.
Учители, ученици и директорът – инж . Бисерка Атанасова, откриха празника с пожелания за здраве и берекет. Учениците-лозаровинари положиха своята Дионисиева клетва и бе извършено традиционното зарязване на лоза.
За първа година в ПГСС гр. Карнобат бе учредена награда “ Диамантен лозов лист“. Заслужено първият носител на тази награда бе директорът на гимназията – инж . Бисерка Атанасова.
В ролята на Цар Трифон се превъплати г-н Стоян Авджиев – преподавател по специални предмети. Цар Трифон благослови лозите и ги нарече за богата реколта. Лозите бяха преляти, както традицията изисква, с вино и до всяка бе поставен къшей ритуална пита, за да бъдат пълни бъчвите и през следващата година.
Пожелахме си здраве и нови успехи, както и успешно овладяване на знанията и уменията в професиите, които се преподават в училище.
Тържеството завърши с народни хора, почерпка с вкусна погача и дегустация на вино от избата на училището.

Първият носител на награда “ Диамантен лозов лист“ – директорът на гимназията инж . Бисерка Атанасова.